Иноднезийски пътнически самолет със 188 души на борда се разби в морето.

От индонезийската агенция за спасяване и издирване съобщиха, че самолетът е извършвал полет от Джакарта до остров Суматра. Командирът на самолета на индонезийската авиокомпания "Лайън еър" е поискал разрешение за аварийно кацане, почти веднага след излитането от летището в Джакарта, съобщи официалният представител на Главното управление за гражданска авиация на Индонезия Синду Рахаю. Според него "екипажът е поискал да се върне обратно на летището, след което връзката прекъсва, а лайнерът изчезва от екрана на радарите".

Спасителите вече установиха мястото на катастрофата, където са пръснати отломки от машината и вещи на пътниците. По последни данни на борда са се намирали 188 души, включително седемчленен екипаж. Самолетът Boeing 737 MAX 8 катастрофира около 13 минути след излитането от летището в Джакарта. Полет JT610 е изпълнявал редовен пътнически полет между столицата на Индонезия и град Пангкал Пинанг — административен център на провинция Бангка Белитунг.

"Лайън еър" е най-големият нискобюджетен превозвач в Индонезия. Компанията заема едно от последните места в международните класации на авиокомпаниите по безопасност.