„След 10 години чакане, най-после дойде и моят миг", заяви световната шампионка по борба Тайбе Юсеин. "И дано тази титла да е само началото. Като всеки спортист и аз мечтая да стъпя на олимпийския подиум, но стъпка по стъпка. Сега ми предстои първо да спечеля квота за Токио 2020".

На първенството в Будапеща националката постигна 5 победи, като на финала срази и японката Юкаку Кавай с 6:2.

До момента Тайбе имаше два сребърни и два бронзови медала от шампионати на планетата, но никога досега не бе покорявала световния връх.

„Да, на финала поведох с 6:0, но винаги има притеснение нещо да не се обърка в последния момент", призна шампионката. "А край тепиха винаги чувам наставленията на моя треньор Петър Касабов. Не си спомням точно, какво ми казваше, но бяха от рода: всичко е наред, справяш се добре“.

Юсеин разкри, че до момента все по нещичко й е липсвало, за да стигне по-рано до този триумф. „Сега вече имам съвсем различно усещане, имам по-голяма увереност в това, което правя и това си проличава на самите състезания“.

По-рано през годината Тайбе ликува и с европейската титла, като призна че 2018 г. е най-успешната й досега. „Не ме притесняват съперничките, че ще ме разучават и ще искат да ме победят оттук нататък", продължи тя. "Все пак аз трябва да се развивам, да научавам нови неща и да ставам още по-добра“. Юсеин посвети титлата на всички треньори, близки и приятели.