На хората им писна да плащат във Велико Търново най-скъпите горива и излизат на протест. Възмутените шофьори от старата столица сформираха инициативен комитет и ще изразят възмущението си на митинг, който е насрочен в петък от 17 часа на паркинга пред "Практикер".

Неговият председател адвокат Пламен Копанов е входирал специални писма покани до кмета Даниел Панов и председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов да подкрепят хората, тъй като и самата община е ощетена от фрапиращите цени на дизела и бензина в болярския град, пише в. "Борба". Сформирана е и специална група във Фейсбук, която набира все повече последователи, които публикуват касовите си бележки и изразяват възмущението си. Над 8 хил. досега са откликнали, че ще присъстват или имат интерес към електронната покана за събитието.

Сформирана е и специална група във Фейсбук, която набира все повече последователи, които публикуват касовите си бележки и изразяват възмущението си. Над 8 хил. досега са откликнали, че ще присъстват или имат интерес към електронната покана за събитието. Между собствениците на бензиностанциите във Велико Търново има картел и затова цените на горивата са най-високи в цяла България, убедени са водачите от болярския град и като доказателство за това показват фактури на едни и същи бензиностанции от съседна Горна Оряховица, Дряново, Габрово, Севлиево и сравняват със стойностите в областния център.

 

Междувременно от справка в платформата fuelo.net става ясно какви са цените на горивата в различните области на страната с днешна дата.

 2,47 лева за литър A95 и 2,49 лева за литър дизел средно в Монтана, а разликите не само в различни области, но и при различни вериги, дори в един и същ град, са вече чувствителни – това е картината на пазара на горива в България.

Според сайта, средната цена на бензина днес (26 октомври) е 2,38 лева, а на дизела – 2,42 лева.

Средното поскъпване за 1 месец е 10 стотинки, на дизела – 12 стотинки. Най-евтино днес се продава бензина в Стара Загора – 2,07 лева, но става въпрос за конкретна бензиностанция. А по области Видин и Монтана са най-скъпи на бензин, следвани от Враца, като се взема разликата между средната цена за страната и горивата в дадената бензиностанция. Разликите се сумират по области и се разделя на броя на бензиностанциите. Така за всяка област се изчислява колко стотинки е средната разлика спрямо средната цена за страната. Така излиза, че във Видин разликата е 3,88 стотинки нагоре, в Монтана – 3,87 стотинки, а във Враца – 2,43 стотинки. В Добрич пък е най-евтино – минус 4,18 стотинки, отбелязва actualno.com.