Собствениците на автомобили, произведени преди повече от 22 години, ще плащат с до 50% по-висок данък от догодина. Това предвиждат промени в данъчните закони, приети на второ четене от бюджетната комисия.

Данъкът ще зависи главно от екологичните стандарти, които колата покрива. Вече е ясно, че автомобилите, произведени преди 1992 г., ще плащат от 10 до 40% по-високи данъци. Към тях се прибавят и коли с екостандарта Евро 1 и Евро 2, произведени преди 1996 г., съобщава в. "24 часа".

Собствениците на превозни средства, покриващи стандарт Евро 4 или по-висок, т.е. произведени след 2005 г., ще плащат по-малко. Точният размер на данъка ще се определя от общинските съвети.

Променените налози ще засегнат стотици хиляди шофьори, тъй като през 2017 г. около 37% от колите у нас са на възраст над 20 години, по данни на МВР.

Депутатите донякъде се съобразиха с препоръките на автомобилния бранш данъкът върху колите да зависи и от степента на замърсяване, която причиняват, а не само от мощността на двигателя както досега. Въпреки това, собствените на мощни коли ще продължават да плащат високи налози.

Данъчните промени предстои да бъдат гласувани в пленарна зала, където също могат да бъдат внесени допълнителни поправки.

Нови европейски данъци за превозните средства

Освен повишените национални данъци, за превозните средства предстоят и европейски. Всички камиони и автобуси, пътуващи в Европейския съюз, ще плащат такса заради шума и замърсяването на въздуха, които причиняват.

Решението на Европейския парламент, цитирано от Mediapool, влиза в сила от 2021 г., а от 2026 г. таксата ще важи и за леките коли и моторите. Екотаксите ще се плащат заедно с винетките.

Всички държави членки трябва да въведат тол система, а превозните средства да плащат пътни такси според изминатото разстояние. Камионите и автобусите ще започнат да плащат от 2023 г., моторите от 2026 г., а колите - от 2027 г.

Размерът на пътните такси ще зависи от въглеродните емисии, като идеята е да се насърчи по-широкото използване на екологични превозни средства.