Онлайн пазаруването е бързо и удобно, а доста често може да се окаже и по-евтино. Това го прави все по-популярно и следователно по-рисково. Анализ на компаниите за киберсигурност Riskified и IntSights показва голям ръст на фалшивите онлайн магазини, съобщава CNET.

Данните показват, че към края на третото тримесечие на тази година ръстът спрямо миналата година на фалшивите онлайн магазини е 297%.  Тези онлайн магазини изглеждат съвсем достоверно, имат стоки, промоции. Предлагат и различни услуги като SMS известяване, чат канали, някои дори имат профили в социалните мрежи.

Вместо да доставят стоки и да приемат поръчки обаче, сайтовете просто събират данните на потребителите, които са привлечени от атрактивните оферти. Процесът е лесен - потребителят вижда чудесна цена и решава да поръча артикула. Въвежда си данните, а по-късно получава известие, че продуктът е изчерпан. Данните обаче вече са записани от измамниците.

Много често някои измамници дори не правят собствени онлайн магазини, а използват страници в социалните мрежи и платформи за обяви. Затова специалистите препоръчват на потребителите да пазаруват от доверени търговци, с които вече са имали отношения и им имат доверие. Когато искат да поръчат за пръв път от непознат онлайн магазин, потребителите е добре първо да се опитат да проверят максимално добре неговите отзиви в интернет. Разбира се, това не е гаранция, но поне намалява риска от попадане на измамници.

От гледна точка на категории, най-често измамите са в продажбата на билети, ваучери за подаръци, мода, пътувания и електроника. Над средното са измамите в Бразилия, Мексико, Индия, САЩ и Австралия. По-малко фалшиви магазини има в Италия, Испания, Русия и Великобритания.