Преди повече от век е създаден 44-ти авиационен полк, прераснал по- късно в 24-та Авиобаза Крумово, където днес бе отбелязана годишнината. С приветствие, но и доста горчивина в думите се обърна към състава генерал- майор Цанко Стойков, командващ ВВС, предаде БГНЕС.

Дтайков каза, че като техен командир е наясно с проблемите на базата- малкото летателни часове, лошото състояние на техниката, допълнителните отговорности, които поемат екипажите, но в същото време вертолетната авиация става все по- необходима. Това са хората, които се намесват при всякакви условия, денем и нощем там, където за останалите формирования е недостъпно, те са, които гасят пожари в планините, спасяват в непроходими снегове, помагат при големи промишлени аварии. И въпреки трудностите на момента, той изказа увереност, че пилотите и всички, които работят за вертолетната авиация, ще продължат напред, защото България има нужда от тях.

"Тази година беше трудна за нас", каза командирът на авиобаза 24 бригаден генерал Димитър Иванов. " Загубихме двама пилоти, прекрасни професионалисти и хора".

Имената на двамата пилоти, загинали при катастрофата с хеликоптер Ми-17 на 15 юни тази година- капитан Пламен Пантелеев и капитан Стоян Неделчев, са добавени в плочата на паметника на загиналите авиатори в двора на базата. Днес там бяха поднесени цветя и венци, а всички преклониха глава пред подвига на колегите си. Това е седмата катастрофа в историята на авиобазата. Според ветерана Петър Иванов, радиотелеграфист, има известна статистика в инцидентите- те се случват обикновено през 20 000 летателни часа. "Най- тежка беше 1977-ма", казва друг ветеран- пилотът Димитър Петуховски, пенсионирал се през 1996-та. Тогава са станали три катастрофи. Той сравни броя на летателните часове преди време и сега и изводът е твърде неутешителен. Пенсионирал се е от ВВС с 3 000 летателни часа, а в момента съответният брой е 500. Крайно недостатъчно. " Най- горд съм се почувствал по време на военния парад в Сарафово, спомня си Иванов- когато в небето летяха 60 хеликоптера." Днес тази цифра е непостижима. В празничния за базата ден благотворителен базар на снимки от авиацията подпомага семействата на загиналите тази година пилоти.

" Вертолетната авиация става все по- необходима в цивилния живот и това е очевидно- каза генерал-майор Цанко Стойков- и това е добре от една страна, защото увеличава летателните часове на пилотите. Вярвам, че моментната ситуация ще бъде преодоляна, а дотогава призовавам всички към воля, вяра и упование в огромния интелект на ВВС", каза още той.