Богатите държави в Европа "пренасят" своя проблем със замърсяването на въздуха към по-бедните такива в Централна и Източна Европа, твърдят от EuroNews в своя публикация, позовавайки се на официалните данни на неправителствената организация Transport & Enviroment.

Според изчисленията през миналата година над 350 000 дизелови автомобили са влезли в Полша от западноевропейски страни. Други 30 000 са били внесени в България.

В същото време анализатори предупреждават, че този проблем в Централна и Източна Европа може да се задълбочи с все по-сериозните ограничения при дизеловите коли в развитите големи икономики на континента.

Данните показват, че по-голямата част от тези коли отиват в Полша от съседна Германия, където няколко града вече въведоха ристрикции в тази посока. Другата част от автомобилите идват от Белгия, Холандия и Италия.

През май месец Хамбург стана първият германски град, който въведе ограничения за дизеловите коли, а след него към същото пристъпиха Берлин и Франкфурт. Париж, Мадрид, Осло, Амстердам и Атина обявиха подобни мерки.

"Заради липсата на подобни ограничения в Централна и Източна Европа, "мръсните" автомобили от Западна и Северна Европа ще наводнят този регион, тъй като страните там вече са предприели мерки, за да се отърват от тях", коментира Юлия Полисканова, която е експерт по качеството на въздуха.

Данните показват, че Полша вече е сред страните на континента с най-сериозно замърсяване на въздуха, което от своя страна е причина за над 43 000 смъртни случая на година.

"Правителствата трябва да спрат да изнасят това замърсяване", смята Янс Мюлер от Transport & Enviroment.

"Тези проблеми водят до масово манипулиране на тестовете за вредните емисии, провеждани от автомобилните производители, а тези пропуски трябва да бъдат поправени, не да се замитат под килима", допълва той и завършва: "Всички европейски граждани имат равно право да дишат чист въздух.".