Френски апелативен съд постанови, че бившият президент Никола Саркози трябва да бъде съден по обвинения в незаконно финансиране на предизборната си кампания през 2012 г., информира АФП.

63-годишният Саркози ще обжалва решението пред Касационния съд - на последна инстанция, обяви адвокатът му.

Това е един от няколко съдебни случая срещу десния политик от напускането на властта.

Потвърждавайки съдебно решение от миналата година Саркози да бъде изправен пред съда, апелативният съд в Париж отхвърли аргументите на защитата. Адвокатите на бившия държавен глава се опитаха да избегнат потенциален съдебен процес срещу Саркози, който може да бъде осъден до 1 г. затвор.

Прокуратурата твърди, че Саркози е похарчил близо 43 милиона евро по време на разточителната си предизборна кампания за преизбиране при лимит от 22,5 милиона евро чрез фалшиви фактури.

Бившият десен лидер категорично отхвърля обвиненията. Той се оправдава, че не е знаел за извършените измами от страна на фирмата "Бигмалион".

По аферата "Бигмалион" са съдени също счетоводители и бивши членове на партията на Саркози "Републиканците" (преди това "Съюз за народно движение").

Защитата на Саркози също излиза с довода, че политикът вече е бил наказан за преразхода от Конституционния съвет на Франция през 2013 г. Но решението е свързано само с 364 000 евро преразход и идва преди аферата "Бигмалион". От фирмата признаха, че е съществувала схема с фалшиви фактури.

Саркози беше президент на Франция от 2007 до 2012 г. Той изгуби изборите за втори мандат от социалистическия лидер Франсоа Оланд.

Бившият президент също е обвинен в корупция и опит за оказване на влияние върху съдия.