Двама силистренци се разделиха с общо 20 000 лева след поредната телефонна измама. Жертвите са 76-годишен мъж и 72-годишна жена.

Този вторник възрастният мъж е оставил под автомобилна гума 7700 лева, подлъган от "командос", че помага за залавяне на телефонни измамници.

Ден по-късно по същата схема 72-годишна силистренка се раздели със спестяванията си. Жената оставя 12 470 лева под чемширов храст в парка, за да съдейства на "полицията".

Въпреки постоянните призиви за повишено внимание към обаждания с искане на пари все още има хора, които стават жертва на "ало"-измамите.

По тази причина от Областната дирекция на МВР-Силистра припомнят следните съвети:

По никакъв повод не предоставяйте пари и ценности на непознати, потърсили ви по телефона!

Имайте предвид, че няма практика, в която полицията да иска пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи.

Не се доверявайте на хора, които не познавате. Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона.

Ако получите обаждане от непознат, който ви иска пари по какъвто и да било повод - затворете телефона! Свържете се с близките си или с полицията от друг апарат, а не от този, от който е получено обаждането от измамниците.

Поговорете с възрастните си близки за телефонните измами - обикновено именно те попадат в капана на престъпниците. Постоянно им напомняйте какви са престъпните схеми и как да реагират, ако попаднат в такава ситуация.