Съзнателно нарушавате конституцията, като налагате забрана на гласуване на определени български граждани, обвини от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан своите колеги от всички останали парламентарни групи.

Местан отново повтори тезата си, че текстовете на вносителите на новия Изборен кодекс, които касаят принципите за уседналост са противоконституционни. "Правите го с ясно съзнание, което е не просто некоректно, а може да се нарече политически цинизъм", обяви той.

Лидерът на ДПС призова и от трибуната на Народното събрание да се намерят 12 народни представители от друга парламентарна група, които да подкрепят подписката на ДПС за сезиране на Конституционния съд. По-рано Местан направи този призив и в кулоарите на Народното събрание, като вече получи негативен отговор от групата на Коалиция за България.

Няма да искаме текстовете да се обявят за противоконституционни, а ще поискаме тълкувателно решение, за да разберем дали можем чрез закон да дописваме конституцията и да определяме кой български гражданин има право на глас, увери Местан.

Ако не получи подкрепа за подписката, той отново ще се качи на трибуната и ще бъде категоричен, че останалите народни представители реализират "конюнктурни анти-ДПС цели, което не им прави чест".

В крайна сметка поправката на ДПС за отпадането на въпросните принципи за уседналост, беше подкрепена единствено от вносители от третата по сила партия в парламента и беше отхвърлена.