"Безконтролната власт ражда цинизъм. С цинизъм не може да има ефективно управление, не можем да мислим за проблемите на хората". Така президентът Румен Радев коментира в Пловдив искането на оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради скандалното му изказване, че майките на деца с увреждания са "кресливи жени, които спекулират с децата си, манипулират обществото, изкарвайки на пек и дъжд тези уж болни деца".

"Това, което виждам в момента е, че цялата енергия ще се фокусира върху личността на г-н Валери Симеонов", допълни държавният глава.

По думите му "това не решава проблема - с липсата на контрол и с цинизъм".

Президентът е на посещение в пловдивския университет "Паисий Хилендарски", където изнесе лекция на тема "Ценности, лидерство, образование в демократичното общество".

"България не само заседна на дъното на Европа, но по ключови показатели се нареждаме до държави от субсахарска Африка и ако търсим работеща формула трябва да си дадем представа защо и как стигнахме до тук", каза още Радев пред студентите.

По думите на държавния глава в институциите трябва да влязат безкористните, а днес имаме проблем точно с това.

"Апелирам към вас, студентите, - България има нужда от интелигентни млади хора, бъдете свободни", допълни президентът.

Протестът с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов пред сградата на Министерския съвет в София продължава и във вторник. Майките на деца  с увреждания и подкрепящи ги граждани се заканиха да стоят на място до оттеглянето му, но на този етап той е категоричен, че няма причина да подава оставка.