След два катастрофални случая на нарушения с лични данни във Facebook сега социалната мрежа се оглежда за подходяща компания в сферата на киберсигурността, която да придобие и да използва нейното ноу-хау, за да подобри защитите си. Това става ясно от информация в Business Insider. 

Четирима души, запознати с въпроса, са пояснили пред The Information, че Facebook вече проучва редица играчи, сред които да избере най-добрия, с който да попълни портфолиото си. 

От информацията не става ясно за кои точно фирми става дума. Предполага се обаче, че до сделка може да се стигне още през тази година. 

Facebook вече увери, че е събрала специален екип в опит да засили своята експертиза в областта на киберсигурността. С оповестяването на тази си стъпка компанията се надява също да потуши острите критики по отношение на защита на данни.

Най-голямата социална мрежа е на пангара на общественото недоволство вече месеци наред. В края на септември Facebook информира, че е станала жертва на най-голямата си хакерска атака, при която впоследствие стана ясно, че са били компрометирани данните на близо 30 млн. души. От социалната мрежа смятат, че спамъри, а не спонсорирани от други държави агенти, стоят зад нападението. 

Темата за дълбочината на проблема по опазването на личните данни на Facebook потребителите се повдигна още в началото на 2018 г., когато избухна скандала с Cambridge Analytica. Този случай не опира до хакерски намеси, но отключи въпроси за това как се съхранява информацията за ползвателите на социалната мрежа и как бива третирана от трети страни. 

Случаят може да бъде отведен до събитията от 2016 г., когато всъщност започнаха да кристализират проблемите на Facebook. Предполага се, че на платформата се е извършвала пропаганда от страна руски тролове с цел да се повлия на изборите за държавен глава в САЩ. Самата Cambridge Analytica пък се смята, че е ползвала придобити от социалната мрежа данни на потребители, за да насочва политически полсания към конкретни таргет групи – както в рамките на президентската надпревара в Съединените щати, така и в кампанията за Brexit.