Фондът за лечение на деца в чужбина ще се закрие и функцията му ще изземе Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това потвърдиха и от здравното министерство.

Мярка е залегнала като част от реформите, които ще предприеме ресорният министър Кирил Ананиев, заедно с обединяването на Изпълнителната агенция по трансплантация и Изпълнителната агенция "Медицински одит".

Пациентски организации вече коментираха, че „този експеримент с болните деца” не трябва да се прави сега. Според тях касата няма капацитет да обработва заявленията на родителите, които понастоящем постъпват във фонда.

Фондът за лечение на деца няма да продължи да съществува в сегашния си вид, потвърдиха здравните власти след заседание на Надзорния съвет на Здравната каса.

Не е ясен обаче отговорът на един от основните въпроси, които пациентите си задават, а именно дали ще се закрие Общественият съвет, който обсъждаше заявленията на родители на болни деца. Според зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева „това не е най-важният въпрос”.  

Относно другото притеснение - че Здравната каса няма капацитет да извършва функциите на Фонда, Жени Начева, която е сред членовете на Надзорния съвет и един от инициаторите на промените, коментира, че прехвърлянето на Фонда към Касата щяло да увеличи административната тежест и Касата имала компетенции в тази посока.

Нова комисия, която ще бъде към Министерството на здравеопазването, ще слее функциите на Агенцията по трансплантации и Медицински одит. След заседанието днес не стана ясно дали директорите на тези агенции ще останат на своите постове.  
 
Промените предстои да се обсъждат от Националния съвет за тристранно сътрудничество и Министерския съвет, след което да се гласуват в парламента.