Румънският президент Клаус Йоханис поиска оставката на правосъдния министър Тудорел Тоадер след публикувано днес становище на Венецианската комисия, в което се посочва, че измененията в наказателните кодекси и съдебните закони в Румъния отслабват борбата срещу корупцията и други сериозни престъпления, предаде информационният сайт Зиаре. 

"Президентът Йоханис твърдо осъжда безотговорното поведение на министъра на правосъдието, който под претекста на прилагането на препоръките на Венецианската комисия включи в извънредното постановление 92/2018 разпоредби, които нямат никаква връзка с тях, а дори напротив - в състояние са да увеличат безпокойството на европейските партньори", се посочва в съобщение на президентството, което визира прието в понеделник извънредно постановление на правителството.

Румънският президент отбелязва, че това е пореден случай от дълга редица спорни решения, взети от правосъдния министър по време на мандата му. "По този начин министърът на правосъдието окончателно компрометира доверието в себе си - основателна причина да подаде оставка от тази длъжност", се изтъква в съобщението.

Йоханис също така призова парламента да се съобрази с мнението на Венецианската комисия и да ревизира измененията в съдебните закони и наказателните кодекси, "за да спре отрицателното влияние върху правосъдието и правовата държава", отбелязва Аджерпрес.