Планирането на безопасно пътуване обикновено включва оставяне на информация за контакт и информация дали е безопасно да се пие вода от чешмата и какви ваксини са необходими. Но за някои страни Държавният департамент на САЩ предлага да се предприемат по-драматични мерки.

Когато посещават някои от тези държави, пътешествениците могат да помислят направо за изготвяне на завещание.

Drum-Cussac, компания за оценка и управление на риска, наскоро публикува своята Карта на световните рискове за 2019 г., която събира данни в пет категории за оценка на рисковете при пътуване, пише Business Insider.

Основните фактори включват политически, охранителни, медицински, инфраструктурни и екологични рискове. В рамките на тези категории държавите се оценяват по заплахи като тероризъм, достъп до медицински грижи и чиста вода, насилие и престъпност и политическа стабилност.

Картата предоставя цялостна оценка за всяка страна в света. Ето един поглед към първите десет най-рискови държави.

10. Бурунди

Граничеща с Демократична република Конго, Руанда и Танзания, Бурунди се смята за политически нестабилна и уязвима от избухването на болести.

ЦРУ отбеляза "недемократичните смени на властта" в страната, сочейки история, помрачена от убийства, брутална 12-годишна гражданска война и противоречиви избори през 2015 г., които включват неуспешен преврат.

Пътуващите до Бурунди са изправени пред рискове от малария и холера с ограничен достъп до здравни грижи и заплахата от дребни престъпления, според Drum-Cussac. Държавният департамент на САЩ призова пътниците да преосмислят Бурунди като дестинация, като отбелязват "престъпността и въоръжените конфликти".

9. ДР Конго

Съседната на Бурунди ДР Конго също е в списъка. Тя се нарежда като най-рисковата по отношение на екологията туристическа дестинация в доклада на Drum-Cussac.

Въоръжените групировки са напълнили територията с противопехотни мини.

Държавният департамент на САЩ също предупреждава пътниците да преразгледат пътуването си до ДРК поради "престъпления и граждански безредици".

8. Ирак

Държавният департамент на САЩ препоръчва да не се  пътува до Ирак поради "тероризъм и въоръжен конфликт".

Drum-Cussac също така посочва разпадащата се инфраструктура на страната, опустошителен резултат от десетилетия на война и санкции.

7. Централноафриканска република (ЦАР)

Пътуващите в Централноафриканската република са изправени пред политически, медицински и рискове за сигурността. Страната остава политически нестабилна и корумпирана. Маларията е преобладаваща, с недостатъчно медицинско обслужване на разположение на пътниците, а нацията остава уязвима от граждански безредици.

Държавният департамент настоява гражданите на САЩ да не пътуват до ЦАР.

6. Сомалия

Според съветите на Държавния департамент на САЩ от юли 2018 г. Сомалия все още страда от "престъпления, тероризъм и пиратство". Пътуващите се приканват да не я посещават.

Страната е включена като една от петте най-рискови във всяка от категориите в доклада на Drum-Cussac.

5. Република Южен Судан

От началото на XIX в., регионът, известен като Република Южен Судан, остава политически и икономически нестабилен. Той е сред петте най-рискови страни в четири категории.

Държавният департамент на САЩ съветва да не се пътува до Южен Судан, като се позовава на престъпления и въоръжени конфликти и отбелязва ограничения достъп до правителствена спешна помощ.

Drum-Cussac отбелязва, че в страната царят корупция, както и "политическо и етническо напрежение". Пътуващите също рискуват редица заболявания с ограничена медицинска помощ и опасна питейна вода.

Южен Судан също е пълен с противопехотни мини и няма инфраструктура.

4. Либия

Ударена от терористични групи, престъпления, граждански безредици и въоръжени конфликти, Либия се нарежда като четвъртата най-рискова страна за пътуване.

Посолството на САЩ в Триполи е закрито през 2014 г., което прави невъзможно американските пътници там да получават дори рутинна правителствена помощ. Закриването бе последвано от атаката през 2012 г. на американската мисия в Бенгази, която доведе до смъртта на четирима американци.

Поради голямата заплаха от насилие, включително отвличането за откуп, Държавният департамент на САЩ съветва пътниците до Либия да изготвят завещание преди заминаването си там.

3. Афганистан

Талибаните представляват значителна заплаха за пътуващите в Афганистан, която според Drum-Cussac, е една от най-тежко минираните държави в света.

ЦРУ изброява 13 известни терористични групи, които оперират в страната, а САЩ навлязоха в 18-ата година от войната си в Афганистан на 7 октомври.

2. Йемен

"Никоя част от Йемен не е имунизирана срещу насилието", според Държавни ядепартамент на САЩ. Страната също така е най-голямата огнище на холера в света, като на практика няма достъп до качествени медицински грижи.

Йемен, поради политическа несигурност, тероризъм и въоръжени конфликти, е втората най-рискова страна в доклада на Drum-Cussac.

1. Сирия

Като цяло Сирия носи най-много рискове за пътуване. Тя се нарежда като най-опасна в почти всички категории, изоставайки зад Либия само по отношение на рисковете за сигурността.

Съветите за пътуване от Държавния департамент на САЩ настояват пътниците да изготвят завещание и да оставят свои ДНК проби за разпознаване преди заминаването.