“Кресливи жени с уж болни деца“. Такова определение дава вицепремиерът Валери Симеонов за протестиращите майки на деца с увреждания в изказване пред телевизия СКАТ след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество в вторник.

То доби популярност и предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи, след като беше излъчено в предаването "Господари на ефира".

Според вицепремиера Законът за хората с увреждания е заченат в грях и майките на деца с увреждания са оказали натиск, използвайки децата си, за да постигнат материални цели.

"Тоя закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тея уж болни деца без грам майчинско чувство, грижа за тях. Просто ги използваха по най-безсъвестния начин като инструмент за постигане на техните чисто материални цели. Затова казвам, че законопроектът е заченат в грях", заявява Симеонов в коментар на Закона за хората с увреждания.

Законът е е част от пакета социални закони, за приемането на които настояват протестиращите майки на деца с увреждания. Във вторник той беше приет, макар и със забележки от Националния съвет за тринстранно сътрудничество, а в сряда и от правителството.

Въпреки това споровете по него остават, тъй като включително финансовият министър Владислав Горанов изрази резерви при обсъждането му в кабинета. Горанов се обяви против квотите за наемане на хора с увреждания от работодателите и предвидените глоби, ако те не се изпълняват. Горанов беше подкрепен в критиките срещу закона от Валери Симеонов.