Тираджия от ловната дружинка в санданското село Кръстилци се прибрал от последния ловен излет с актив 120-килограмов глиган, въпреки че не е произвел нито един изстрел.

Историята на Румен Руйков е дотолкова куриозна, че може да мине и за виц, ако не са категоричните свидетелства на колегите му, както и на факта, че шеф на ловната дружинка е експредседателя на ОбС в Сандански д-р Георги Синански, съобщава Struma.bg.

Руйков чакал на пусия в района, когато чул шум от приближаващо животно и той се настроил с пушката в очакване на дивото прасе. Изведнъж от храстите към него се насочил глиган, който не бил от най-големите, докато се прицелвал, прасето се строполило на метри от него бездиханно.

„Беше неочаквано, не знаех какво да си мисля, затова, без да свалям пушката, се придвижих към животното, за да видя какво е станало. Бях нащрек, когато се приближих, прасето не издаваше никакви признаци на живот, побутнах го с дулото, никаква реакция. Тогава видях кървава следа от куршум и прецених, че някой колега на друго място го е прострeлял, животното е бягало, докато му стигнат силите, и те свършили двайсетина метра пред мен. Все пак се зарадвах, защото приех, че късметът е мой“, споделя Румен Руйков.

Когато дружинката се събрала, станало ясно, че никой от тях не е стрелял по животното, и приели, че е много вероятно то да е било подгонено и простреляно от съседна дружинка, която е ловувала в петричките села Дреново или Яково. В крайна сметка на Руйков била приписана заслугата и той отнесъл, както традицията повелява, главата на животното вкъщи.

„Глиганът не е от големите, около 120 килограма, но тази случка ще се помни завинаги”, категоричен е ловджията, който се снима за спомен с трофея, който е негов пети, откакто ходи по горите с пушката.

Това е втора слука на кръстилските ловджии от началото на сезона, но със сигурност тя ще дава поводи дълги години за майтапи и ловни лакърдии.