100 000 автомобила ще бъдат върнати от продажба

И автогигантът “Опел” попадна в скандала с манипулираните дизелови двигатели, който от 3 години разтърсва германската автомобилна индустрия. Германските власти подозират фирмата, че е манипулирала двигателите на поне 95 000 автомобила, за да показват по-ниски емисии на вредни газове от реалното.

Очаква се “Опел” да поиска 100 000 продадени вече автомобила да бъдат върнати обратно от клиентите, за да се коригират двигателите им. Става дума за автомобили, изпълняващи европейската норма за емисии Euro 6.

В понеделник служители на федералната криминална служба са обискирали офисите на “Опел” в Рюселхайм и Кайзерслаутерн. Според вестник “Билд” засегнати са автомобили от марките Insignia, Zafira и Cascada, произведени през 2012, 2014 и 2017 г. “Разследваме първоначално подозрение в измама с манипулиране на дизелови автомобили”, потвърди обиските прокурорката Надя Нисен.

“Опел” също потвърди, че се води разследване, но отрече да манипулира двигатели на свои автомобили.

Манипулация вече бе доказана при концерните “Фолксваген”, БМВ и “Даймлер”, които са разследвани от 2015 година.

При “Опел” в началото на годината проверяващи са открили механизъм за изключване на меренето на емисиите в софтуера на дизеловите автомобили. Дали той е монтиран в продадени автомобили, все още предстои да бъде доказано - разследването в момента тече. Въпреки това се очаква “Опел” да върне от продажба 100 хиляди автомобила, за които има подозрение, че не отговарят на стандарта. Предполага се, че те изхвърлят 10 пъти над допустимата стойност азотен оксид.

“Ауди” глобен с 800 млн. евро

“Фолксваген” обяви, че дъщерната ѝ компания “Ауди” се е съгласила да плати 800 млн. евро глоба в Германия, за да бъде сложен край на разследването за манипулиране на вредните емисии в дизелови автомобили. Концернът приел глобата, наложена от прокуратурата за “отклонение от регулаторните изисквания в някои 6- и 8-цилиндрови двигатели и дизелови автомобили”, сочи изявление на групата. Глобата се добавя към общите загуби в размер на над 27 млрд. евро, които “Фолксваген” ще претърпи по т.нар. скандал “Дизелгейт”. През 2015 г. “Фолксваген” призна, че 11 милиона автомобила по света са били оборудвани с устройства за манипулиране на вредните емисии. С тяхна помощ в лабораторни условия се покриват изискваните стандарти, но на пътя колите отделят в пъти повече вредни газове като азотни оксиди.