Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми

Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

“Не повече от 30% ще е поскъпването на данъка за колите, пресметна шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Според нея при данък от порядъка на 6-7 лв. увеличение с 30% не е сума от съществено значение. Другата поправка, която предвижда санкции ако собственик обяви повече от един имот за основен, Стоянова определи като мярка срещу злоупотреби с отстъпката от 50%.

Националното сдружение на общините подкрепи поправката, но не се ангажира с конкретна сума като ефект за местните бюджети.

По време на дебата Румен Гечев от БСП поиска да знае какъв ефект за хазната се очаква от данъчните промени за колите.

От финансовото министерство обясниха, че сметката е трудна, защото законът ще определи граници за новите оценки и в момента не е ясно кои кметства какви стойности ще изберат.

“Няма как да гледаме на боб и да кажем колко ще бъде ефектът”, каза Менда Стоянова.

Спор предизвика предложение на АИКБ. Шефът на асоциацията Васил Велев настоя да се вдигне границата за задължителен финансов одит от 4 на 8 млн. лв. и пресметна, че ако това стане, в малките фирми ще останат 13 млн. лв. “За тях одитът става задължителен само ако за конкретната година надхвърлят два от следните три критерия - балансова стойност на актива 2 млн. лв., нетни приходи от продажби 4 млн.лв. и средна численост на персонала 50 души”, опонира му одиторът Велин Филипов.

Той заяви, че сметката е абсолютно на око - 6500 предприятия по 2000 лв. правят 13 млн. лв. и заяви, че средната цена на одитирането не е толкова висока.