Основателят и бивш главен изпълнителен директор на Magna International Франк Щронах съди дъщеря си и други хора за 398 млн. долара, обвинявайки ги в лошо управление на семейното богатство.

86-годишният Щронах и съпругата му Елфриде са завели дело в Торонто срещу дъщеря си Белинда Щронах, която е председател на борда на Stronach Group, както и срещу изпълнителния директор Алон Осип. Внуците им Никол Уолкър и Франк Уолкър и компанията Stronach Consulting също са обвиняеми по съдебното дело, съобщава вестник Toronto Star, цитиран от Bloomberg.

Семейство Щронах "съжаляват, че трябва да започнат производство в Върховния съд на Онтарио срещу дъщеря им Белинда, Алон Осип и други. Те правят това като крайна мярка, след като са положили значителни усилия в продължение на почти 2 години, за да разрешат спорните въпроси на консенсусна основа", пише в изявление на техните адвокатски кантори.

Двойката обвинява дъщеря си и Осип, че "са предприели серия от скрити и незаконни действия", противоречащи на най-добрите интереси на други членове на семейството. Други обвинения включват твърдения за нарушение на договор, измамно укриване и несправедливо обогатяване, съобщава канадският вестник.

"Безпочвени" обвинения

Никое от тези обвинения обаче не е доказано в съда.

"Семейните взаимоотношения в рамките на бизнеса могат да бъдат предизвикателни. Децата ми и аз обичаме моя баща. Твърденията му обаче са неверни и официално ще отговорим на исковата молба в нормалния ход на съдебния процес", казва Белинда Щронах в изявление.

Говорителят на Осип - Пол Дийгън нарече обвиненията "безпочвени", твърдейки, че "не се основават на факти или реалност". "Алон винаги е изпълнявал задълженията си и е действал добросъвестно, за да запази и развие активите на семейство Щронах и да защити интересите на всички членове на семейството", заяви Дийгън.

Франк Щронах "беше голям предприемач на авточасти, но неотдавнашното му прекомерно харчене и многобройните неуспешни начинания изложиха на риск богатството на семейството му", добави той. "Това е спор между членовете на семейство Щронах, който трябва да бъде разрешен между членовете на семейството", посъветва говорителят.

Австрийският бизнесмен и съпругата му се женят през 1964 г. и имат две деца: Андрю и Белинда. Дъщеря им, бивш главен изпълнителен директор на Magna, ръководи благотворителна фондация. Тя е бивш депутат от канадския парламент.

След няколко години работа като механик в родната си Австрия Франк Щронах пристига в Канада в началото на 50-те години на миналия век с няколкостотин долара в джоба си и създава Magna в градчето Аурора, Онтарио.

Впоследствие тя се превръща в компания с приходи от 28.7 млрд. долара и нетна печалба от 1.1 млрд. долара през 2011 г. - годината, в която той се оттегля като председател на борда.

Magna е най-големият производител на автомобилни части в Канада с приходи от 40 млрд. долара през 2017 г. Компанията разполага с 314 завода, разположени в 29 страни на 4 континета и има 123 000 служители. Тя присъства и в България с предприятието Magna Powertrain, което има завод близо до Пловдив.  

Състоянието на Щронах се оценява на поне 1.9 млрд. долара, според Индекса на милиардерите на Bloomberg.