Тиквата е невероятен зеленчук, който неслучайно присъства в много народни приказки. Освен впечатляващите си размери и ярък цвят, това чудно растение от рода на плодовите зеленчуци е и изключително полезно, пише ABC Fact.

Тиквата е богата на аминокиселини. Съдържа много протеини, витамини и минерали като калий, натрий, магнезий, фосфор, желязо. Тя също е богата и на витамините С, В1, В2, РР, на провитамин А. Лесно се усвоята от организма и е много полезна за бебета, малки деца, бременни жени.

През студените месеци, когато организмът е застрашен от редица болести, е препоръчително да включите тиква в менюто си. А приложението й в кулинарията е огромно. С нея може да приготвяте супи, десерти, баници. Да я хапвате варена, задушена или печена. Ядат се дори и семките й.

Според учените тиквата е основнен съюзник за защита срещу атеросклерозата. Използването на целулозата и семките й подобрява състоянието на стените на кръвоносните съдове, повишавайки тяхната еластичност.

Консумирането на тиква подобрява храносмилането и подпомага отслабването, поради ниската й калоричност и високо съдържание на фибри. Тя има и силно диуретично свойство, с което се облекчават отоците в крайниците.

Изброихме ви толкова много доводи в ползва на консумирането на тиква, че не ви остава друго освен да излезете до близкия пазар. Печена с мед и орехи или настъргана в баница - да ви е сладка.