Преди ерата на MP3 плеърите, онлайн музиката и YouTube, едно приложение се радваше на особено голяма популярност. То се казваше WinAmp и имаше милиони потребители по целия свят. С навлизането на стрийминга, смартфоните и онлайн платформите, популярността на WinAmp започна да намалява. Въпреки това приложението все още съществува, а от следващата година планира и голямо завръщане, съобщава TechCrunch.

Собственик на WinAmp е компанията Radionomy. Тя иска да възроди популярното име до старата му слава и има амбициозен план за тази цел. Той включва голям ъпдейт на приложението, който ще се появи през 2019 г.

Той ще преработи WinAmp изцяло и ще префокусира приложението в тип "всичко в едно" за музика. Чрез него ще може да се слушат и подкастове, плейслитове и радиостанции. Разбира се, ще има и подобрения в сигурността, оптимизация на работата и др. Очаква се да има и промени в интерфейса на WinAmp. Някои от обновленията ще се пуснат и по-рано. Първият ъпдейт се очаква още тази седмица, като WinAmp не е получавал обновление от 2013 г.

Втората стъпка е пускане на мобилно приложение. То се очаква паралелно с големия ъпдейт следващата година. Приложението ще е достъпно за Android и iOS, като вероятно ще има съпътстваща функция и ще може да се синхронизира и с десктоп версията.

Radionomy потвърждава единствено, че работи по нова версия на WinAmp, която ще бъде своебразен агрегатор и ще обединява възможно най-много източници на музика и аудио съдърание на едно място. Ще има и търсачка. Компанията не дава подробности дали ще работи с големи услуги като Spotify, Apple Music и др. Не е ясно и дали WinAMp ще се завърне към най-славните си дни, когато позволяваше на потребителите да променят интерфейса както пожелаят.