Изпълнителният директор на "Джи Пи Груп" Владимир Житенски обяви, че няма политически чадър над компанията и дружеството винаги е спазвало закона.

"Сатанизират ни по този начин и разговорът ще продължи в съда. Винаги сме спазвали законите в тази страна. Определени групи от хора, които имат определени интереси, ни сатанизират и ни вкарват в режим на карантина, изолират ни." Това каза Владимир Житенски пред Нова телевизия, който е един от собствениците на "Джи Пи Груп".

"Никога не е имало чадър над нашата компания - нито икономически, нито политически, нито какъвто и да е. Ние не сме инструмент за политически игри"допълни той. Житенски дава много рядко интервюта, а компанията досега не е дала публично нито една пресконференция за дейността си, въпреки че две години подред е номер едно по приходи в строителния бранш.

Компанията, за която има витаещи съмнения, че е свързана с изпълнителния директор на "Лукойл България" Валентин Златев по думите на премиера Бойко Борисов, е подложена на проверки от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ и българската прокуратура за възможни злоупотреби с европейски средства. Това стана след журналистическо разследване на сайта "Биволъ" и обществено недоволство от ремонта в центъра на София за над 22 млн. лв.

Валентин Златев отрича да има нещо общо с фирмата, която тръгна със строителство на бензиностанциите на "Лукойл България". "Джи Пи Груп" е и изпълнител на хотелите, собственост на фирма, свързана с баща му Васил Златев, кмет на Правец по времето на Тодор Живков. Житенски също отрече зад компанията да има политици или бизнесмени. "Никой не стои зад нас", каза той.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че по случая има образувано досъдебно производство за пране на пари. Наложен е и запор върху паричен превод от България към чужда банка за 14 млн. евро на физическо лице, каза още Цацаров пред Нова телевизия без да посочи кое е лицето.

"Едновременно с това на ДАНС са възложени други действия, които са свързани с установяването на всички механизми на финансирането на съответните европейски проекти, както и това, че всъщност парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми", заяви Цацаров.

Премиерът Бойко Борисов нареди държавата да прекрати всички договори с фирмата, свързани с европейски и бюджетни средства.

През настоящия програмен период (2014 – 2020) самостоятелно или като част от обединения "Джи Пи Груп" има спечелени напълно законно обществени поръчки и проекти за около 600 млн. лв. от еврофондовете, показва справка в публичните регистри. Отделно участва в два големи търга, за които процедурата тече в момента, за още 650 млн. лв. Дали ще продължат участието си в тях засега остава неясно.

В петък "Джи Пи Груп" обяви, че се оттеглят от проекта за тунела "Железница" (185 млн. лв.), но до момента официално не е депозирала това в Агенция "Пътна инфраструктура". Очаква се това да се случи във вторник, за когато има насрочена среща с ръководството на пътната агенция, каза шефът на АПИ Светослав Глосов пред Mediapool.

"Ние сами се отдръпнахме от проекта за строителство на тунел "Железница", който е част от един голям проект за няколко милиарда. Ако ние не се отдръпнем и започнем да проявяваме некоректност към страната си, ще загубим всичките тези средства", заяви Житенски.

Тунелът "Железница" е част от изграждането на магистрала "Струма", който струва няколко милиарда, не искаме да пречим на страната си, допълни Житенски. Магистрала "Струма" от София до ГКПП "Кулата" се стри втори програмен период с европейски средства.

В понеделник столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че "Джи Пи Груп" се оттегля и от поръчката за реконструкцията на релсите по маршрута на трамвай номер 5 за 40 млн. лв..

"Двата проекта не ни интересуват (тунел "Железница" и трамвай номер 5 – бел. ред.). Линчуват ни публично, а ние работим на много места. Има закон за обществените поръчки - участват много хора, ние сме видими", каза Владимир Житенски.

Той призова да не се използва за политически цели ремонта на градината "Св. Седмочисленици". "За естетика знам повече от тези, които ни съдят, изчакайте да стане, нали ще озеленим и ще изглежда по друг начин", добави той.

"Джи Пи Груп" не е имала разговор с премиера или правителството. Такъв може да има само на институционално, ние като бранш, те като правителство, обясни изпълнителният директор на фирмата.

"Колкото по-бързо си изчистим името от тази помия, толкова по-нормално ще се чувстват хората, които работят за нас", допълти Житенски.

Той обясни, че нито един търг в България в последните години не се печели на база техническа документация, а на база най-ниска цена.За да спечели търга за тунел „Железница“, комисията отстрани заради нередности двама от кандидатите дали по-ниска цена от тази на „Джи Пи Груп“.

Обществените поръчки са една трета от обема на работата ни, може би ще сменим елемента на работата ни, ще контролираме, каза още Житински.