Граничният пункт „Станке Лисичково” на българо-македонската граница, входната врата на страната, е в окаяно състояние, предава БГНЕС.

ГКПП "Станке Лисичково" е най-окаяният от трите в югозапада, свързващ България и Македония. В относително по-добро състояние са „Златарево” край Петрич и „Гюешево” над Кюстендил.

Граничният пункт между Благоевград и Делчево е тесен – само с по едно трасе за влизане и излизане от България, металните бараки за паспортния контрол са неугледни и тесни, преместени са тук преди 24 години от „Златарево”. Проблем на граничния пункт са водата и тоалетните, като последните са изградени по европроект, но са заключени.

На пункта се осъществява граничен, митнически и фитосанитарен контрол, най-неугледни са помещенията за граничния.

След подписването на Договора за добросъседство между двете съседни страни миналата година, граничният пункт не бива да бъде в това окаяно състояние.

Сградата до пункта, която е на над 60-годишна „възраст” плаче за ремонт, заради едното трасе се трупат товарни и леки автомобили, автобуси.

Преминавайки в Македония разликата в състоянието на сградния и инфраструктурен облик е очеваден. А член на ЕС е България, а не Македония.

„Ще запозная вътрешния министър със състоянието на граничния пункт”, каза при посещението си в Благоевград в понеделник регионалният министър Петя Аврамова.

От над 20 години има изготвен проект за цялостното обновяване на „входната врата” на страната. Той предвиждаше изграждане на нови сгради, както и по три трасета за вход - изход, едното от които „ВИП”, а останалите за товарни и леки автомобили.

„Има проект, той е за съгласуване в Агенция „Митници”, каза в понеделник и областният управител Бисер Михайлов.

След като има проект, крайно време е нещата да започнат да се случват, не само на хартия. Самият път от Благоевград до граничния пункт, минаващ през три села, е в много добро състояние.