Близо 900 учители от Северозападна България ще бъдат обучени в дигитални умения по проект „[email protected]“ към края на тази година, съобщи председател на Дигиталната национална коалиция Гергана Паси във Видин.

„Целта на проекта е да бъдат обучени над 450 учители от Северозападна България, а към края на годината този резултат ще бъде удвоен“, обясни Гергана Паси. Благодарение на „[email protected]“ ще бъдат проведени над 40 обучения, а в над 70% от училищата от региона преподавателите ще преминат курс на обучение в дигитални умения. Във Видинска област началните учители са 222-ма, половината от които ще се включат в обученията по проекта, обясни шефката на РУО във Видин Веселка Асенова. Първото обучение в областта е проведено на 11 септември, предстоят такива на 20 октомври в Белоградчик, Кула и Брегово, и на 27 октомври в Арчар, Дреновец и Ново село.

Проектът „[email protected]“ има за цел да намали риска от късен дигитален старт за децата от региона и да им даде възможност за интегриране в дигиталния свят. Той насърчава използването на цифровите технологии в предучилищното и началното образование чрез обучение на преподавателите в училищата от дигитално необлагодетелстваните общности в малките населени места. По проекта обученията се извършват от 12 учители, които са отличени на проведения тази година от Дигиталната национална коалиция конкурс „Дигитален посланик в час и клас“. „[email protected]“ се изпълнява с помощта на Google.org и подкрепата на МОН.