Старт на Европейската седмица на донорството. Инициативата е на Изпълнителната агенция по трансплантация съвместно с пациентски организации. Кампанията ще протече под надслов „Частица от теб може да бъде за някого целият свят”.
 
Болница „Св. Екатерина“ е първата болница в Югоизточна Европа, в която се въвежда присаждането на сърце още през далечната 1986 г. За 32 години високоспециализираните й екипи са извършили общо 60 трансплантации.
 
По-ниският брой трансплантации се дължи на по-ниския брой донорски ситуации у нас - средно около 8-10 на година, от които само четири до шест с донори, подходящи за сърдечна трансплантация. Въпреки прилагането на система за механична циркулаторна поддръжка на сърцето част от пациентите не могат да дочакат животоспасяващата за тях трансплантация.
 
Докато някога сме били пионерите в прилагането на сърдечните трансплантации на Балканите, то днес въпреки усилията на лекарите и съответните структури от Министерството на здравеопазването, сериозно изоставаме от съседните страни и трансплантационната ни програма функционира на все по-ниски обороти, коментират от УМБАЛ „Св. Екатерина”.