Екипажът на авариралата днес малко след старта руска ракета "Союз" МС-10 е в нормално здравословно състояние, съобщи "Интерфакс", позовавайки се на свои източници.

Корпорацията "Роскосмос" разпространи първите снимки на руснака Алексей Овчинников и американеца Ник Хейг със съобщение, че двамата преминават медицински преглед и ще бъдат прехвърлени в "Байконур". На кадрите те са в битова обстановка и се вижда, че им се правят основни изследвания като измерване на пулса и кръвното налягане.

Капсулата, в която се намираха при старта Овчинников и Хейг, се отдели при аварийната ситуация на 119-ата секунда от старта и се спусна в Казахстан на стотици километри от космодрума. Снимките, разпространени от "Роксоксмос", са от град Жезказган на около 600 км североизточно от "Байконур".

"Интерфакс" цитира свои източници, според които екипажът е преминал през претоварване от 6.7g, а космонавти коментираха пред РБК, че това е в нормата при тези обстоятелства. ТАСС, позовавайки се на свой източник от "Байконур", казва, че двамата "са огледани от медици и състоянието им не е най-доброто".

Федералната медико-биологична агенция твърди, че екипажът е в добро състояние, показателите им са в нормата и не се нуждае от медикаментозно лечение. По-късно ще бъдат прехвърлени в Москва.