Комисията по околната среда на Европейския парламент гласува „За” забраната на употребата на пластмасови изделия за еднократна употреба в Европейския съюз от 2021 г. Това става ясно от съобщение на Европейския парламент.

Докладът бе приет с 51 гласа "за", 10 гласа "против" и 3 "въздържали се", като членовете на ЕП добавиха към този списък: много леки пластмасови торбички и продукти от оксоразграждащи се пластмаси.

Забраната ще засегне продукти, "които представляват повече от 70% от морските отпадъци ще бъдат забранени в плановете, подкрепени от комисията по околна среда", - се казва в съобщение, което също спомена пластмасови чинии и прибори за хранене, които предлагат забрана от 2021.

Използването на продукти, за които няма алтернативи, се предлага да бъде намалено в ЕС до 2025 г. Такива елементи включват например кутии за еднократна употреба за хамбургери и контейнери за храна, десерти и сладолед.

Докладът с предложения ще бъде подложен на гласуване на пленарната сесия на Европейския парламент на 22-25 октомври, съобщава в съобщение.

Членовете на ЕП се съгласиха, че мерките за намаляване на емисиите следва да обхващат и отпадъците от тютюневи изделия, по-специално филтрите на цигари. Те трябва да бъде намалени с 50% до 2025 г. и 80% до 2030 г. Една цигара може да замърси между 500 и 1000 литра вода и ако бъде хвърлена на пътя, може да отнеме до 12 години, за да се разгради.

„Европа е отговорна само за малка част от пластмасата, замърсяваща нашите океани. Тя може и трябва обаче да бъде ключов играч в намирането на решение. Забранявайте, намалявайте, но и заменяйте, предупреждавайте – държавите членки имат много възможности да избират. От тях зависи да избират разумно и на нас да продължим да настояваме за повече”, каза един от представителите на компанията, представила доклад за замърсяването с пластмаса.

Докладът ще бъде подложен на общо гласуване от Парламента на 22-25 октомври в Страсбург.