Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер "приветства бързите и активни усилия на премиера Бойко Борисов и на българските власти, които в тясно сътрудничество с правоприлагащите органи от другите държави - членки на ЕС, успешно арестуваха заподозрения убиец на журналиста Виктория Маринова", предаде пресслужбата на Еврокомисията.

"Бързата реакция и съвместните усилия демонстрират решимостта за постигане на справедливост при такива позорни действия. Мислите ни са със семейството и приятелите на Виктория Маринова", се допълва в изявлението.

Късно снощи от полицията в Германия бе задържан Северин Красимиров, роден 1997 година, от Русе, заподозрян за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова.

По време на съвместна пресконференция с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и главния прокурор Сотир Цацаров Борисов каза, че в рамките на три дена е прочел "чудовищни неща за България и нито едно вярно". "А разни сини и червени политици се скъсаха да пращат имейли и да ходят и да обясняват в Брюксел и Щатите какво се случва в България. Мигар това не се случва в други държави или е някакъв изолиран случай", запита той.

Борисов заплаши и че ще има сериозен разговор в Европейската народна партия и може да промени мнението си за подкрепа на водещия й кандидат за евроизборите догодина. "Очаквах, че това, което са ни учили - не само на правосъдие, разследване, като действие на полицията - да не се обвинява никой до категоричното доказателство, че това е виновният, те ни разсипаха от туитъри", коментира премиерът.

Манфред Вебер, който обяви кандидатурата си за председател на Еврокомисията от Европейската народна партия, написа в "Туитър", че приветства предварителните резултати от разследването на убийството на Виктория Маринова. "Българските власти действаха бързо и ефективно. Имаме пълно доверие, че българските власти ще осигурят справедливост за семейството и близките на Виктория Маринова", се посочва в съобщението. Европейската народна партия все още не е решила кой ще бъде нейният "водещ кандидат". Миналата седмица кандидатурата си за ЕНП обяви и бившият финландски премиер Александър Стуб.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни също поздрави българските власти за залавянето на заподозрян за убийството на телевизионната водеща. Поздравявам българските власти за бързината и точността в разследването, които доведоха до задържането на убиеца, пише Таяни в "Туитър". Той отбелязва, че подбудите на извършителя не са били свързани с работата на жертвата.

Убийството в Русе предизвика много международни реакции. Зам.-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс коментира в понеделник в "Туитър", че е "шокиран" и че "отново смел журналист пада в борбата против корупцията и за истината. Българските власти трябва незабавно да изправят отговорните пред съда". Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова предложи помощта на европейските агенции, вчера посолството на САЩ в България също предложи помощ за разследването.