Управляващата партия в Румъния има за цел да въведе законодателство за узаконяване на гражданските съюзи за двойки от един и същи пол, съобщи държавната информационна агенция, цитирайки министър на кабинета, след като референдум за ограничаване на тези права не успя да привлече достатъчно избиратели.

Проведеният в страната референдум не бе достатъчен, тъй като избирателната активност бе само 21%, под минималните 30%, необходими за валидността му. Според анализаторите, гласоподавателите разглеждат референдума като опит на управляващите социалдемократи, който подкрепя промяната, да отклоняват вниманието от по-належащи проблеми.

ози законопроект е финализиран и ... моите колеги депутати ще го представят в парламента следващата седмица", коментира министърът по европейските въпроси Виктор Негреску.

Понастоящем Румъния забранява брачните и гражданските съюзи за двойки от един и същи пол и не признава онези, които се извършват в чужбина.

По-рано тази година Румъния бе принудена от решението на Съда на Европейските общности да даде право на пребиваване на гей съпрузи, женени в други държави-членки на ЕС.

Румъния декриминализира хомосексуалността през 2001 г., десетилетия по-късно от съседни държави.