През септември National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) подложи на краш-тестове Tesla Model 3, след което излезе със становище, че автомобилът е заслужил пет звезди за безопасност. Илон Мъск съпроводи това решение с поредния туит, естествено, но по-интересна е новината, която Tesla разпространи на 4 октомври: доклад за автомобилната безопасност.

За разлика от моделите на други компании, автомобилите на Tesla са свързани, което означава, че инженерите на компанията разбират в реално време дали техен автомобил участва в катастрофа. Това позволява на Tesla да публикува статистика, която е извън силите на повечето й конкуренти.

Според същата тази статистика, през последното тримесечие на годината е отчетен само 1 инцидент (катастрофа) на всеки 4,8 млн. изминати километра с включен Автопилот (Autopilot).

Това е много, много по-безопасно спрямо ситуациите, когато хора управляват автомобили Tesla. Статистиката на компанията казва, че водач на Tesla участва в инцидент на всеки 3,1 млн. км.

Средното за индустрията, според данните на NHTSA, е една катастрофа на всеки 792 000 изминати километра, с което Автопилота на Tеsla се превръща в идеален адвокат в защита на автономните автомобили.

За бъдещите доклади за сигурност, които компанията ще публикува на всяко тримесечие, ще започнат да се събират по-подробни данни за инцидентите с участие на Tesla.

В момента, когато бъде засечен инцидент с автомобил Tesla, от спешния център на марката се свързват със собственика, за да разберат дали се нуждаят от спешна помощ. В бъдеще операторите ще питат дали пътниците са понесли наранявания по време на инцидента, или дали могат да дадат обратна връзка за системата за безопасност.