Нов метод за анализиране на скенерни изображения позволява да се предскаже кои пациенти са с риск от инфаркт години преди да го получат, предаде Ройтерс.

Технологията, разработена от учени от Оксфордския университет и техни колеги от институти в Германия и САЩ, използва алгоритми, за да изследва обкръжаващите коронарните артерии мазнини, както се виждат на скенерните изображения.

Тези мазнини се променят, когато артерия получи възпаление, като по този начин служат като предупредителен сигнал за онова, което според учен от екипа е свързано с 30 процента от инфарктите.

"Ако можете да идентифицирате възпаление на артерии, ще сте наясно кои артерии ще са свързани с инфаркти - заяви експертът по сърдечносъдови болести Хараламбос Антониадис от Оксфорд. - С новата технология това може да бъде постигнато чрез анализ на скенерни изображения."

Повечето инфаркти са предизвикани от формиране на мастни отлагания във вътрешността на артериите. Понастоящем скенерните изображения показват на лекарите кои артерии са стеснени заради образуване на мастни плаки. С новата технология, която учените се надяват скоро да получи одобрение от двете страни на Атлантика, лекарите ще могат да предскажат за кои артерии има риск от стесняване.