Българи масово остават без шофьорските си книжки в Румъния заради пътни нарушения, предупреждават от Министерството на външните работи.
 
Заради направени дори по-дребни нарушения на тамошния Закон за движение, през последната година и половина 344 българи са останали без книжки, като на някои от тях връщането на документите им отнема над година.
 
В северната ни съседка за всяко пътно нарушение на закона може да бъде взето свидетелството за правоуправление на шофьора, предупреждават още от министерството, цитирано от tvn.bg.

Преминаване на червен сигнал на светофара, непозволено изпреварване, отнемане на предимство, както и пресичане на непрекъсната осева линия или превишена скорост, са достатъчно основание на властите да отнемат книжка, пише "Дарик".

Нови глоби за шофьорите предвиждат и гръцките власти. Забраната е да се шофира с джапанки. Промяната предвижда 50 евро глоба и отнемане на книжа за един месец. Причината за изискването да не се кара с чехли и всякакъв вид отворени обувки е рискът шофьорът да не може да реагира при нужда от бърза маневра.
 
Затвор заплашва родните шофьори, ако се движат висока скорост в градовете, позволят си да водят МПС-то си без необходимата категория или имат над 2 промила алкохол.

В затвора ще отиде всеки, които превиши скоростта в населено място с над 70 км/ч, ако в зона със забавено движение, превишението е с над 50 км/ч, както и в зона 30 при превишаване с над 60 км/ч. На топло ще бъдат и водачите, които забравят да включат светлините в нощта.