Условна присъда получи бившият зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин. Делото се гледаше в Специализирания наказателен съд (СпНС). Обвинението бе внесено от Софийска градска прокуратура (СГП), съобщиха от прокуратурата.

Съдът прие за доказано повдигнатото му обвинение в безстопанственост и му наложи наказание 2 години "лишаване от свобода", изпълнението на което е отложено с 4 години изпитателен срок. Ангеличин е глобен 5 000 лв., което е максималния размер на глоба.

Христо Ангеличин бе предаден на съд с обвинителен акт на СГП на 15 януари 2018 г. недостатъчен контрол върху подчинените му дирекции в министерството. Причина за раздследването е процедурата за закупуване на телефонни централи в 12 задгранични представителства на Р България.

Българите зад граница и техните роднини тук се оплакват, че след въвеждането на тези централи е още по-ограничен достъпа до нашите дипломати.

Престъпното поведение на Ангеличин е причинило значителни щети на Министерството на външните работи в размер на 419 934,29 лв., допълниха от прокуратурата.