Във Варненска област само през последните три седмици, двама души загубиха живота си, блъснати от неправоспособни шофьори. Последният случай е в село Детелина, където 33-годишен водач блъсна на пътя мъж от Долни Чифлик, предаде БНТ.

Много от катастрофите, някои от които с фатален край, са причинени именно от неправоспособни водачи. Данните за Варненска област са стряскащи. От началото на тази година досега във Варненска област са установени 704-ма шофьори без книжки.

"За миналата година бройката е малко по-голяма, малко над 950 са", заяви Ивана Милева - говорител на ОД на МВР-Варна.

Точна статистика колко от катастрофите са предизвикани от неправоспособни шофьори няма. Факт е обаче, че в областта от началото на януари досега 34-ма души са загубили живота си на пътя.

От полицията заявиха, че извършват засилени проверки, особено през почивните дни. Контролът обаче не е достатъчен, казват жители на Варна.

"Постоянно ги наблюдаваме по пътищата, аз съм активен шофьор, с какви ли не безобразия се сблъсквам, никакъв контрол няма", казва жител на Варна.

Първото наказание за шофиране без книжка е административно. Отнема се регистрацията на автомобила за срок от 6 месеца до 1 година, има и глоба между 100 и 300 лева. Неправоспособните водачи обаче трябва да знаят, че при повторно нарушение в периода на наказанието санкцията вече е до 2 години затвор.