Норвежкият Нобелов институт връчи Нобеловата награда за мир за 2018 г. на гинеколога от Демократична република Конго Денис Муквеге и правозащитника Надя Мурад за борбата им за прекратяване използването на сексуалното насилие като оръжие във война.

Те са удостоени "за усилията им за прекратяване използването на сексуално насилие като оръжие във войни и въоръжени конфликти".

Муквеге е посветил живота си на защитата на жертви на сексуално насилиевъв въоръжени конфликти. В голяма част от живота си гинекологът е помагал на жертвите на сексуално насилие в африканската държава. Той е лекувал хиляди пациенти, които са станали жертва на такива престъпления. Лекарят многократно е осъждал безнаказаното масово изнасилване и е критикувал правителството на Конго и други държави, че не са направили достатъчно, за да прекратят използването на сексуалното насилие срещу жени като стратегия и оръжие във въоръжени конфликти.

Надя Мурад е свидетел, която разказва за извършеното над нея сексуално насилие и над други хора по време на война.

През миналата година наградата получи Международната кампания за забрана на ядрените оръжия (ICAN).

98 Нобелови награди за мир са връчени между 1901 и 2017 година. 24 организации са спечелили наградата. Два пъти наградата е връчвана на трима души. 16 жени са печелили наградата. 62 години е средната възраст на нобеловите лауреати. Един човек е отказал наградата, а трима са били в затвора по време на обявяването на наградата в нейната история.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896). Носителят на Нобеловата награда получава 9 милиона шведски крони ( около 1 милион долара).

Нобеловата награда се присъжда от 1901 година.

По-рано тази седмица бяха връчени Нобеловите награди за медицина, физика и химия. Тази година се отлага връчването на престижната награда за литература заради скандал. В понеделник ще бъде връчена наградата за принос в икономиката.