Toyota започва изтеглянето на 2.43 млн. хибридни автомобила от цял свят, пише AFP. Сред изтегляните модели е популярният Prius. Новината идва, след като преди по-малко от месец компанията бе принудена да изтегли над 1 млн. хибрида.

От компанията са обяснили, че причината за изтеглянето на превозните средства е проблем с работата на хибридната система, който може да доведе до пътен инцидент. Има вероятност двигателят на тези автомобили да гасне произволно. Засега няма оплаквания за такива проблеми, но автопроизводителят предпочита да вземе превантивни мерки.

От Япония ще бъдат изтеглени 1.25 млн. коли, от САЩ – 830 хил., а от Европа – 290 хил. Автомобилите, при които е възможно възникване на проблема, са произведени между октомври 2008 г. и ноември 2014 г.

През последните години Toyota беше принудена да изтегли много на брой автомобили поради различни причини, включително дефектни въздушни възглавници. През 2015 г. фирмата трябваше да изтегли 6.5 млн. превозни средства от цял свят заради проблем с бутон за електронните стъкла, който причиняваше късо съединение.