Apple пусна специален ъпдейт, с който да разреши сериозен проблем с новите си модели iPhone XS и iPhone XS Max, които не се зареждат.
През последните дни се оказа, че последните iPhone модели не искат да се зареждат, когато екранът се заключи. Проблемът се появил и при двата пуснати вече на пазара модела - iPhone XS и iPhone XS Max, алармираха потребители.

Така се налага хората да изключат телефона си от зарядното, да отключат екрана и отново да включат зарядното, за да започне батерията да се зарежда.

В САЩ нарекоха проблема Chargegate.

Сега този проблем изглежда може да отстранен от предстоящата актуализация на софтуера, която вече е достъпна за някои потребители. Актуализацията - iOS 12.1, която също носи нови емоджи - е достъпна за beta тестери на Apple сега и вероятно ще бъде пусната към други потребители на iPhone много скоро, съобщава "Индипендънт".
Apple все още не е коментирала публично проблема. Многобройни съобщения обаче предполагат, че последната актуализация съдържа корекцията.

Първоначално се предполагаше, че проблемът е в самите апарати - чисто новите iPhone XS и XS Max, които бяха представени на 12 септември и се продават от 21 септември. Многобройни собственици на двата нови модела се оплакаха от зареждането.

Потребители с по-стари телефони обаче също имат оплаквания, което означава, че проблемът всъщност е с новия софтуер на операционната система iOS 12, което вероятно прави поправката по-лесна за Apple.
Все още не е ясно как се е случила грешката и какво са променили от Apple, за да я коригират в последната актуализация.

iOS 12, която беше пусната също след събитието на Apple на 12 септември, въведе промени в начина, по който iPhone- ите и iPad-ите прехвърлят данни към свързани устройства. Но тази промяна се отнася до данни, които се прехвърлят на телефона и включването в зарядно устройство не би трябвало да бъде повлияно от тези актуализации.