Две нови безплатни бързозарядни станции влизат в експлоатация в обекти на Kaufland в София и в Пловдив, а през следващите месеци се очаква да бъде открита подобна станция и във Велико Търново, съобщиха от търговската верига.

Във филиала на Kaufland в кв. Крива река, София, за пръв път в България ще могат да се зареждат електрически велосипеди, мотопеди и тротинетки. Във филиала на в кв. Тракия, Пловдив, пък бе открита първата за компанията в града станция за електрически автомобили.

Новооткритата станция за велосипеди е първата по рода си в България. Тя е специално проектирана за зареждане на електрически велосипеди и може да се използва напълно безплатно от всички собственици на електрически велосипеди, мотопеди или тротинетки.

Станцията разполага с три клетки за зареждане, което прави възможно използването й за три превозни средства едновременно. Клетките се заключват с четирицифрен код по избор на потребителя, като всяка от тях разполага с достатъчно място и за съхранение на малък личен багаж.

С новооткритите електрическите станции в София и в Пловдив, общият брой станции, инсталирани от Kaufland България във филиалите на веригата, става седем – шест за автомобили и една за велосипеди.

Всички собственици на електромобили могат да зареждат безплатно в следните филиали на Kaufland: в София в кв. Банишора и кв. Крива река, в Пловдив – кв. Тракия, в Стара Загора – кв. Бедечка, в Бургас – кв. Изгрев и във Варна – кв. Трошево. Съоръженията могат да зареждат по два автомобила едновременно.

Kaufland България започна да оборудва свои обекти със станции за зареждане на електромобили през февруари 2017 г. Инвестицията на компанията за всяка електрическа станция е около 80 000 лв. Досега компанията е инвестирала над 470 000 лева в изграждането на зарядни станции.

Освен в инсталираненето на станции в своите филиали, Kaufland инвестира и в закупуването на електроавтомобили за своя автопарк. В резултат на мерките за енергийна ефективност, въведени от Kaufland България, през 2017 г. е спестена 3 948 587 kWh електроенергия в еквивалент на 3233 тона вредни емисии въглероден диоксид.