Холандия осуети руска хакерска атака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), съобщи министърката на отбраната Анк Бейлевелд, цитирана от Ройтерс.

На пресконференция в Хага, министър Бейлевелд добави, че руският посланик в Холандия Александър Шулгин е бил извикан във външното министерство, за да даде обяснения.

Министърката уточни, че четирима извършители са пристигнали в Холандия на 10 април и са били засечени със шпионско оборудване в хотел, намиращ се близо до централата на ОЗХО.

По това време организацията е опитвала да идентифицира веществото, използвано при нападението в Солсбъри срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, както и да определи вещество, използвано при химическо нападение в сирийския град Дума.

Четиримата са били заловени на 13 април и са били експулсирани в Русия, съобщи холандският генерал-майор Оно Ейхелсхейм. Той добави, че те са планирали да отидат в лаборатория в швейцарския град Шпиц, използвана от ОЗХО за анализ на химически проби.

Руското военно разузнаване „е активно в Холандия, където се намират множество международни организации”, предупреди генерал-майорът.

Според министър Бейлевелд кибератаките са били дело на руското разузнаване ГРУ.

Освен срещу ОЗХО са били планирани и кибератаки срещу разследването на свалянето на пътническия самолет на „Малейжа еърлайнс” през 2014 година, които също са осуетени.

Четирима служители на руското разузнаване бяха прогонени незабавно от Холандия, добави министърката. 
Бейлевелд съобщи и имената на четиримата руснаци, които според нея работят за ГРУ и са опитали да получат достъп до безжична мрежа в ОЗХО. Те са Алексей Моренец, Евгений Серебряков, Олег Сотников и Алексей Минин.

Холандските специални служби са успели да се доберат до различно електронно оборудване на хакерите, включително ноутбуци и мобилни телефони, заяви Бейлевелд.

Преносим компютър, принадлежащ на един от четиримата служители, е бил свързан с Бразилия, Швейцария и Малайзия. Съдържащи се в него данни са се отнасяли до разследването на катастрофата на полет МН17 на „Малейжа еърлайнс”, който беше свален от ракета над Източна Украйна, подчерта министърката на отбраната.

Москва отрича да е замесена в тези случаи.

Руските опити за проникване в системите на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която разследва нападението в нервнопаралитичен агент в Солсбъри, показва несъмнено кой стои зад отравянето, така  британският външен министър Джереми Хънт коментира изявлението на Холандия.

Ако някои си е задавал въпроси за съпричастността на руските военни към атаките в Солсбъри, това разсейва всички съмнения, каза пред Би Би Си Хънт.

Австралия се присъедини към Лондон и също осъди руските кибератаки, наричайки ги недопустими. Руската армия и нейното разузнавателно подразделение ГРУ са отговорни за тази злонамерена кибердейност, заяви австралийското правителство. Канбера поясни, че е стигнала до този извод след предупреждение от австралийските разузнавателни служби и при консултации със съюзниците си.