Румъния предприе поредна стъпка за намаляване на данъчната тежест за своите граждани. Днес, в началото на редовното заседание на кабинета, министър-председателят Виорика Дънчла обяви, че ДДС в сектора на туризма ще бъде намален до 5%. Това обхваща хотелиерството, ресторантьорството и кетъринга, както и за спортните съоръжения, атракционните паркове и местата за отдих.

„Румънският туризъм е динамична област с потенциал за растеж. Данните на Националния статистически институт показват, че мерките за стимулиране, като отпускането на ваучери за ваканция, дават положителни резултати и ефекти върху икономиката“, посочи Дънчла по време на правителствено заседание.

Стандартната ставка на ДДС в Румъния е 19%. Северната ни съседка обаче е въвела още няколко диференцирани ставки – за лекарствата, храните и безалкохолните напитки, доставката на питейна вода или вода за напояване, на земеделски торове, семена и други. ДДС от 5% се прилага за учебниците, книгите, вестниците и списанията, входните такси за музеи, замъци, исторически паметници, зоологически и ботанически градини и други.

Премиерът изтъкна, че след редуцирането Румъния ще има най-ниското ниво на ДДС в Европейския съюз по отношение на туризма, а „опитът от предишните години показва, че намаляването на този данък носи положителни ефекти за икономиката“.

В България има една диференцирана ставка на ДДС – за туризма, която е 9%. Финансовият министър Владислав Горанов многократно е заявявал, че докато той е на този пост няма да има други диференцирани ставки. Няма да има и за книгите и учебниците, каквато е практиката в почти всички държави членки на ЕС.