Колкото и да протестират ловците и да блокират движението на фериботи до Румъния, за 220 дружинки или близо 6000 ловци от ловностопански райони от Русе до Видин, груповия лов на дива свиня засега остава забранен.

Причината е, че зоната на границата ни с Румъния е определена като високорискова заради огнищата на африканска чума в северната ни съседка, обяснява земеделският министър Руен Порожанов в писмен отговор на депутатски въпрос.

Румънските власти съобщиха за над 500 отделни огнища на африканска чума по свинете, главно в делтата на Дунав и близо до границата с Унгария.

Заради това земеделското министерство издаде разпоредбата за забрана на груповия лов около Дунав. Целта е да се избегне разгонването на диви свине и така да се намали рискът от разпространението на африканската чума. 

Като най-рискови зони са определени границата с Румъния и територията около провадийското село Тутраканци, където беше регистрирано огнище на болни прасета.

Около Дунав е разрешен само индивидуален лов.

Ограничения има и около пристанище Варна и селищата около морската ни столица. Същото важи и за зоната около Тутраканци.

Порожанов обаче обеща, че от другата седмица ще се намалят ограниченията за групов лов на дива свиня. По сухоземната граница с Румъния в 5 километровата зона ще има гонки без кучета.

Ще отпаднат буферните зони по Дунав на запад от огнищата в северната ни съседка и забраните за гонки, там ще се ловува групово на дива свиня с кучета.

Забраната и ограниченията за групов лов в Тутраканци и буферната зона обаче остават.