Малко повече от 2 години след стъпването си в България турската здравна група "Аджъбадем" се изтегля от страната, съобщава "24 часа", позовавайки се на няколко независими източника.

Групата е готова да приема оферти за болниците, които притежава у нас. Това са бившата "Токуда" в София и заведенията с марката "Сити Kлиник", болница за сърдечни заболявания и медицински център в Бургас, още един във Варна и няколко медицински дружества.

Решението за продажбата на бизнеса в България е свързано с нуждата от свежо финансиране на компанията майка, твъдят източниците на вестника.

"Аджъбадем" е част от инвестиционния фонд IHH, който в последно време изпитва сериозни финансови затруднения. В средата на септември акциите на фонда са паднали до най-ниското си ниво от последните 43 месеца заради срива на турската лира, показва доклад на Affin Hwang Capital.

За да се справи със затрудненията, IHH планира да преобразува дълга си, да ограничи разходи и да продаде активи. Сделката за бизнеса в България е поверена на Raiffeisen investment.

Не мога да коментирам, но не мога и да потвърдя тази информация, каза пред "24 часа" изпълнителният директор на "Аджъбадем Сити Клиник" Иван Ангелов. Той е съдружник в смесеното дружество с "Аджъбадем" в България, което притежава медицинския бизнес у нас.

Засега дружеството не може да се похвали с големи успехи, показват финансовите отчети на компанията. За 2016 и 2017 г. общата загуба на "Аджъбадем Сити Клиник" е над 24 млн. лв.

Основна част - близо 16 млн. лв., са генерирани през първата година от дейността на дружеството. През миналата година загубата е намалена наполовина - малко над 8 млн. лв. В същото време има почти двойно нарастване на приходите. През 2016 г. те са били 53 млн. лв., а през миналата година са стигнали над 123 млн. лв.

Здравен гигант

Преди малко повече от 2 години "Аджъбадем" обяви придобиването на болница "Токуда", нейното дъщерно дружество "Токуда груп", както и сливането с лечебните заведения в групата "Сити клиник".

"Токуда" е една от най-големите болници в България, като обслужва средно за година 274 000 пациенти, в нея се извършват около 13 000 операции и се раждат се над 1000 деца. На територията ѝ работи и най-големият диагностично-консултативен център у нас.

Веригата "Сити Клиник" обединява 3 болници и 3 медицински центъра в София, Варна и Бургас и разширява дейността си с откриване на два нови центъра - онкологичен и за лечение на сърдечносъдови заболявания.

С придобиването за общо 125 млн. евро и обединяването на двата болнични гиганта "Аджъбадем" се превърна в най-големия частен доставчик на здравни услуги в България.

Продажба на активи и преструктуриране на дълг

Групата "Аджъбадем" е част от инвестиционния холдинг IHH Healthcare Berhad, който оперира в Турция и редица държави от Азия и Северна Африка. Холдингът е втората най-голяма медицинска група в света по пазарна капитализация. Разполага с над 10 000 легла в 49 болници, разположени в 9 страни, в които работят над 35 000 души.

Фондът притежава 60% от турската верига "Аджъбадем", която управлява повече от 2500 легла в 17 болници и 10 медицински центъра в Турция и предлага разнообразни здравни услуги.

В Европа тя е представена с Международния медицински център в холандската столица Амстердам, болницата "Аджъбадем Систина" и медицински център в Македония и с бизнеса си в България.

След сериозни инвестиции в Индия, Малайзия и Китай, компанията майка IHH Healthcare Berhad започна да изпитва финансови затруднения. В средата на септември акциите на фонда са паднали с 4.35% - до най-ниското си ниво от последните 43 месеца. Нетното състояние пък намаляло с 48% до 54.9 млн. щатски долара.

Основната причина за това е спадът на турската лира, твърди доклад на Affin Hwang Capital. Позиционираната в Турция група "Аджъбадем" носи 1/3 от приходите на IHH и е основен двигател в растежа на групата. Дружеството все пак има увеличение от 14% на печалбата за второто тримесечие, но това се дължи на бизнеса в Сингапур.

За да се справи със затрудненията в Турция, IHH планира да преобразува дълга си от евро и щатски долари в лири, да ограничи капиталовите си разходи и да продаде несъществени активи. 50% от дълга на дружеството се дължат на "Аджъбадем". IHH обаче разчита на турската болница Acibadem Altunizade, която трябва да отвори врати до края на годината.