За кражба да се считат и действия, които показват намерение за присвояване на превозно средство, одобри правителството на днешното си заседание.

Промяната в Наказателния кодекс е мярка срещу кражбите на коли и ще бъде предложена за гласуване от парламента.

Предлага се също като самостоятелно престъпление да се включи и подготовката за кражба на автомобил. Отпада алтернативното наказание глоба в случаите на противозаконно проникване в чуждо превозно средство.

Причина за промените е честото използване на крадени автомобили при извършването на други престъпления.

Преди време премиерът Бойко Борисов каза пред министрите, че се бори от години противозаконното отнемане на автомобили да стане кражба.

"Ще е много приятна изненада за мен, ако това успеем да го направим. Хващаме го в колата, след това излиза, пробация, домашен арест, отива пак да краде и такива случаи, ако извикам директора на Софийско, може би до утре сутринта ще ви разказва с имена, с факти, с хора. Само че законът казва, че това е възможно. Да променим законите, да ги обясним на обществото, защото отнемането означава, че като те хванат вътре в автомобила, но ако не работи, или там те хванат на място – не го крадеш, не е кражба и там има други членове и състави.

И миналия път ви разказвах, знаковите крадци вече са като директори – влиза с лаптопа, пали колата и слиза. Влиза шофьорът, който вече и да го хванат, той е никому неизвестен, почват да го съдят, поема цялата вина. И законът им позволява това да го вършат! И полицаите всяка сряда ми казват: "Борим се, но този пак е навън, този пак е под домашен арест, този пак го хванахме под домашен арест как разфасова кола", обясни тогава той и поиска промяна.