Руски следователи, които се опитват да установят причината за дупка, която е довела до изтичане на кислород от Международната космическа станция(МКС), обявиха, че това е умишлен акт, съобщи Дмитрий Рогозин, ръководител на Роскосмос, цитиран от АФП.

Рогозин разкри, че първата комисия е изнесла доклада си.

"Заключено е, че се изключва производствен дефект, което е важно, за да се установи истината", продължи той пред руски медии.

По думите му основната линия на разследване на комисията е, че дупката е направена умишлено. Рогозин отбеляза, че втора комисия работи по разплитане на случая.

През август беше открита малка дупка на стената на руска космическа капсула "Съюз", скачена с МКС. Дупката бързо беше запушена.

Официални представители отбелязаха, че има редица причини за появата на дупката.

Топ представител на правителството отхвърли руска медийна информация, че разследващите се опитват да установят дали американски астронавти са направили дупката, за да върнат свой колега на Земята.

Настоящият командир на станцията американският астронавт Ендрю Фойстъл отхвърли предположението.

Рогозин, който преди ръководеше космическата индустрия като вицепремиер, пое новия пост през миналия май. Според анализатори това решение може да доведе до проблеми в сектора.

Дмитрий Рогозин, който е санкциониран от САЩ заради кризата в Украйна, признава, че е трудно да се работи с НАСА.

"Определено има проблеми с НАСА, но те не са по вина на НАСА", каза той и обвини американски представители, без да посочва имената им, които нареждат на американската космическа агенция какво да прави.

Той също твърди, че SpaceX на Илън Мъск се опитва да избута Русияот индустрията и се оплака от американския военен дрон X-37.

Американците имат това нещо, X-37. Не разбираме целта му. Това нещо може да бъде използвано като преносител на оръжие, подчерта Рогозин.