Близо една трета от тийнейджърите по света са преживели тормоз наскоро. Това показват данни от проучване на ЮНЕСКО, публикувано в края на септември и цитирано от "Дневник". В него са участвали около 5 хил. младежи. Изводът от статистиката е, че тийнейджърите стават жертви на тормоз без значение дали държавата, в която живеят, е с по-високи доходи от други страни.

Проучването обхваща младежи на възраст от 13 до 17 години в региони с ниски доходи, както и деца на възраст от 11 до 15 години в държави от Европа и Северна Америка. Основният акцент в допитването било проследяването на физическото и емоционалното здраве на тийнейджърите.

Най-често тормозът се проявявал като насилие между връстници или ученици от едно и също училище. Друга важна особеност е, че тормозът се случва многократно и най-често е умишлен.

От ЮНЕСКО подчертават, че в данните не са включени сексуални или други форми на насилие, основано на пола. Според тях момчетата са изложени на по-малък риск от тормоз в училище, отколкото момичетата. Близо една трета от момчетата преживяват тормоз в училище, докато при момичетата процентът пада до 28 на сто.

В десетте държави, в които тийнейджърите съобщават за най-много случаи на тормоз, статистиката е малко по-различна. Там 65% от момичетата и 62% от момчетата съобщават за тормоз, като според ЮНЕСКО това показва, че там, където тормозът е най-широко разпространен, момичетата са по-засегнати.

Социално-икономическият и имигрантският статус също водят до увеличаването на агресията при младежите, особено в Европа и Северна Америка. Двама от петима бедни младежи в тези региони са подложени на тормоз, а имигранти са далеч по-уязвими да бъдат тормозени, отколкото техните връстници, родени в съответната страна.