Кралската шведска академия на науките присъди Нобеловата награда за физика за 2018 г. на американец, французин и канадка.

Артър Ашкин от една страна и от друга Жерар Моро и Дона Стрикланд получават наградата "за новаторски изобретения в областта на лазерната физика".

Дона Стрикланд е едва третата жена, която е удостоена с наградата, което се случва за първи път от 55 г. 

Ашкин печели наградата за откритието си на оптически пинсети и приложението им в биологични системи. Това са научни инструменти, които използват лазарен лъч като привличаща и отблъскваща сила. С тях физически могат да бъдат премествани микроскопични обекти.

Моро и Стрикланд поделят останалата половина от наградата за работата си върху развитието на ултракъси и високоинтензивни лазерни импулси.

Техните открития се прилагат в медицината и други сфери на живота.

Ашкин е роден в Ню Йорк през 1922 г.; Моро - през 1944 г. в Албервил, Франция, а Стрикланд - през 1959 г. в Гуелф, Канада.

През миналата година наградата беше спечелена от двама американци и един германец - Кип Торн, Бари Бариш и Райнер Вайс. Те бяха удостоени "за решителен принос към детектора LIGO и наблюдението на гравитационните вълни".

Повече от 200 души при 111 награждавания са получили Нобеловата награда за физика между 1901 и 2017 година. Един човек, Джон Бардийн, е печелил наградата два пъти. 55 години е средната възраст на нобеловите лауреати по физика.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896). Носителят на Нобеловата награда получава 9 милиона шведски крони ( около 1 милион щатски долара).

С вчерашното обявяване на Нобела за медицина започна седмицата на Нобеловите награди. Нобеловите награди за химия, мир и икономика ще бъдат присъдени съответно в сряда, петък и понеделник.

Вчера американецът Джеймс Алисън и японецът Тасуку Хонджо спечелиха Нобеловата награда за медицина за нов метод за лечение на рака.