Microsoft планира да преустанови поддръжките за настолната версия на Skype 7.0, известен като „класически“ сред потребителите, от 1 ноември, съобщи компанията в блог публикация. От нея става ясно, че версията за мобилни устройства и телефони ще спре да получава софтуерни актуализации малко на 15 ноември. 

Потребителите ще могат известно време да ползват по-старите версии на Skype, но от Microsoft препоръчват своевременна актуализация, „за да избегнете всяко прекъсване“, пише The Verge.

С този ход компанията затваря поредна глава от Skype сагата, разиграла се през последните няколко години. През миналата година Microsoft представи идеята за голям редизайн на чат приложението, в който се прокрадват функции, подобни на Snapchat. Така гигантът демонстрира желание да превърне своя продукт в привлекателен за по-младите, изключвайки по-зрелите и бизнес ориентирани потребители. Парадоксът е, че тъкмо вторите са по-голямата част от активната аудитория на Skype. 

Преди броени седмици Microsoft обеща да запази класическия Skype още „известно време“, докато не интегрира някои функции в новия Skype 8.0, които според потребителите липсват в програмата. Компанията се концентрира в това да доискусури софтуера си, за да удовлетвори своите ползватели. 

Сега изглежда гигантът най-накрая е готов да се сбогува със стария Skype. Не е ясно колко дълго класическата версия на приложението ще продължи да функционира, след като компанията спре софтуерните поддръжки.