От 12 до 18 септември Русе бе една от световните столици на волейбола. В тази гореща спортна седмица в „Арена Монбат“ играха някои от най-добрите отбори на планетата - Бразилия, Холандия, Франция, Канада, Египет и Китай, които изнесоха истински спектакли в груповата фаза на организирания съвместно от Италия и България мондиал. Какво означаваше това изключително спортно събитие за Русе, как се справи градът и какъв ще бъде ефектът от шампионата тук - на тази тема разговаряхме с кмета Пламен Стоилов.

Николай ДИМИТРОВ
- Г-н Стоилов, месец септември за Русе премина под знака на световния волейбол. Каква е равносметката?
- Русе имаше изключителната привилегия да бъде в центъра на едно от най-чаканите и популярни спортни събития - Световното първенство по волейбол за мъже. След почти половин век страната ни отново прие шампионата, като показа отлична организация и много високо ниво. Легендарните отбори на Бразилия, Холандия, Франция, Канада, Египет и Китай бяха наши звездни гости. Те показаха невероятна игра и градът ни бе завладян от празнична атмосфера. Показахме, че с постоянство, много часове труд и желание можем да сбъдваме мечти - това събитие ще се помни дълго и несъмнено ще остане в спортната история на Русе.
- Какви са предимствата за един град-домакин?
- Щастлив съм от факта, че това събитие привлече изключително голям интерес и в Русе пристигнаха хиляди гости от страната и цял свят, а предимствата са ясни - висок приток на туристи, значителни приходи в местната икономика и не на последно място - 
популяризиране на красивия ни град като привлекателна дестинация
Хотелите бяха препълнени, по улиците се разминаваха хора от всякакви народности - те ще разкажат на своите близки за нашия град или ще се върнат отново. Отделно от това, Русе беше в полезрението на над 80 държави по света със 170 милиона души зрители пред малкия екран, а визитка с представянето на града ни беше позиционирана на специално място в официалния сайт на международното събитие. Не на последно място - ключово предимство е опитът, който умело трупаме и демонстрираме, като вече дадохме сигурна заявка, че това няма да е последното събитие от подобен мащаб и предложенията за бъдещи турнири тук не закъсняха. Градът ни има основното предимство да разполага с една от най-модерните мултифункционални спортни зали в страната - „Арена Монбат“, която предложи перфектните условия за провеждането на първенството и това беше оценено от всички участници. Припомням, че през 2017 година Русе прие Световното Гран При за жени и отзвукът беше изключително положителен, а националките ни вече предпочитат залата. Спортният имидж на Русе е още по-блестящ и с факта, че беше обявен за европейски град на спорта за 2016 година, а дни преди първенството открихме изцяло обновената волейболна зала „Иван Ханджиев“, която ще предлага на местните волейболни клубове отлични условия за тренировка и провеждане на различни състезания. 
- Казахте, че Русе дава заявка да е домакин на още големи събития. Кои са те?
- Русе е сред градовете, които ще приемат турнирите от волейболната Лига на нациите при мъжете и жените през 2019 година заедно с Варна и Пловдив. Страната ни спечели общо три домакинства, като две от тях ще бъдат при мъжете и едно при жените. „Арена Монбат“ ще приеме битките при жените от надпреварата в периода 21-23 май, а волейболистките ни ще се изправят срещу САЩ, Белгия и Япония. С това 
Русе ще бъде за втори път домакин на форум от Лигата на нациите
след дебюта си миналата година. Тук е мястото да благодаря за безпрецедентната подкрепа на Българската Федерация по волейбол в лицето на президента Данчо Лазаров и вицепрезидента Любо Ганев. Те повярваха в Русе и заедно изградихме едно устойчиво партньорство, основано на приятелство и на мотивация за развитието на спорта в града ни и разгръщане на потенциала му да бъде сцена за спорт от световна величина. 
- Да обобщим съпътстващите събития на Световното първенство.
- При организирането на спортни прояви от подобен мащаб, градовете-домакини играят ключова роля за рекламирането на събитието и за превръщането му в уникално изживяване за всички жители и гости на града. Събитието на годината беше съпътствано с богата програма и редица инициативи, които започнаха още месеци преди старта - по време на Русенския карнавал, стотици желаещи се докоснаха до оригиналната купа на Световното първенство, а рекламни билбордове и пана украсиха целия град. В центъра направихме изложба, показваща запомнящи се моменти от двубои на националния ни отбор с тимовете, гостуващи в Русе за Световното първенство, а улица „Александровска“ стана още по-цветна и красива с инсталираните арт-пана под формата на сърца, също изобразяващи сюблимни спортни моменти. 
Обичаният от всички българи Владо Николов, както и звездите от гостуващите отбори откриваха себе си във фотографиите 
и се снимаха за спомен пред тях при посещенията си, споделяйки емоции в социалните мрежи. В седмицата на волейбола се проведоха над 35 прояви с участието на над 600 души, като танците, песните и емоциите на младежите от местни клубове се разпростираха през деня в различни точки на града, непосредствено преди всички волейболни срещи в „Арена Монбат“. Изкуство, но от рисувани картини на тема волейбол, пък бе представено под формата на 3D визуализации на площад „Свобода“, където твориха осем художници от Италия, Сърбия, Мексико и България. Церемониите по откриване и закриване на първенството също бяха много емоционални, а стартът бе даден в присъствието на министъра на младежта и спорта г-н Красен Кралев. Заключителната програма беше белязана от тематични игри и заключителен концерт на Русенската опера в изпълнение на „Травиата“, което внесе допълнително класно излъчване на събитието. Световното първенство несъмнено ще остане завинаги и в съзнанието на малчуганите от детските градини, които бяха талисмани на всеки от гостуващите отбори и се срещнаха лично с волейболните легенди. Тяхното участие е особено знаково, защото ги възпитаваме в любов към спорта - един ден те ще искат да тренират, за да бъдат като своите идоли.
- Какъв е общественият отзвук от това спортно събитие?
- Получихме позитивна обратна връзка от участниците в първенството, от техните треньори, от официалните ни гости, и разбира се - най-ценното признание на русенци, които станаха съпричастни с този голям празник и му се насладиха. 
Президентът на Европейската конфедерация по волейбол и вицепрезидент на Международната федерация Александър Боричич не скри впечатлението си от нивото, което показа Русе 
и заедно с него обсъдихме възможности за провеждането на бъдещи големи волейболни първенства тук. Няма да крия, че особена чест беше да чуем топли думи и от треньорите на Бразилия и Холандия, които оцениха високо условията и атмосферата в залата, гостоприемството на града и положителните емоции, които споделиха с нас.
- Какво е посланието ви към русенци след финала на събитието?
- Нашият град стана част от елитната компания на градовете-домакини на едно от най-големите спортни събития за 2018 година и дадохме всичко от себе си, за да извлечем най-хубавото от това. Горди сме, че градът ни все по-често присъства във водещите събития в страната и съм уверен, че най-доброто предстои. С още по-голяма мотивация продължаваме да развиваме спортната слава на Русе!