Нов филм за пияни и развратни свещеници предизвика критики от някои консервативни политици в Полша и породи дебат за влиянието на Католическата църква в една от най-религиозните страни в Европа, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА в неделя.

Филмът "Клир" разказва за живота на трима католически свещеници, които се наливат с водка и се подиграват на Църквата. Един от тях извършва сексуално посегателство срещу сляпо сираче.

Лентата, дело на уважавания полски режисьор Войчех Смажовски, бе приветствана от кинокритици след премиерата ѝ на полски филмов фестивал миналата седмица.

Но няколко високопоставени членове на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС), която разчита на подкрепата на Църквата за насърчаване на електоралните нагласи в нейна полза, разкритикуваха продукцията.

Заместник-министърът на културата Ярослав Селин заяви, че филмът насажда "негативни стереотипи" и подхожда по несправедлив начин към темата. Други членове на ПиС призоваха той да бъде забранен. Водещото новинарско предаване по обществената телевизия нарече филма "поредна жестока и неоснователна атака срещу Католическата църква".